tisdag 13 mars 2012

Marsipanrosor steg-för-steg

Det finns flera sätt att göra marsipanrosor på men jag tänkte att jag skulle visa er hur jag oftast brukar göra. Bilderna blev lite sisådär så jag hoppas ni ser ändå.


Du behöver: marsipan (eller sockerpasta) i önskad färg, kavel, en rund utstickare, pulverfärg, pensel, modelleringsverktyg (en liten kniv och tandpetare funkar med) och en kavelmatta (alternativt bakplåtspapper eller annat underlag som inte marsipanen fastnar i).


Börja med att kavla ut marsipanen ganska så tunt och stick sedan ut en massa rundlar.


Forma en liten spetsig kon av lite marsipan. Det är runt denna som rosen byggs upp. 


Platta till kanten lite lätt på ungefär halva cirkeln med fingret. Trycker du för hårt finns risk att marsipanen fastnar i underlaget. 


Tag upp marsipancirkeln och sätt det runt den toppiga konen. 


Sätt fast ett till rosblad och forma till det med fingrarna så som man vill ha det. 

Fortsätt på samma sätt tills du har en så står ros som du vill ha.
 
Använd ett spetsigt föremål för att försiktigt forma till bladen om de har fastnat i varandra lite för mycket.
 

Skär försiktigt av överbliven marsipan. 

Så var rosen klar! Vill man kan man, när rosen torkat till sig lite på ytan, pensla lite pulverfärg i önskad kulör på rosen. Gör du rosorna några dagar i förväg så är det bara att förvara de i en plastburk i rumstemperatur. Förvara aldrig färdiga marsipanfigurer i en sluten burk i kylskåp då de kan bli kladdiga.

Så det är inte så krångligt som det ser ut att göra marsipanrosor!

1 kommentar:

  1. Nu är det bara att börja öva, så kanske man nån gång i framtiden lyckas göra lika fina som dina :)

    SvaraRadera